Yoghurt- en citroencake
Ingrediënten voor een bakvorm van 26 cm diameter :
180 gr bloem
2 tl. bakpoeder
1/2 tl. zout
240 gr Griekse yoghurt
200 gr suiker
3 eieren
2 tl. citroenzeste
1 tl. vanille aroma
120 ml zonnebloemolie
Voor de afwerking :
gemalen pistaches, geraspte kokos...
Voor de siroop :
80 ml vers citroensap
150 gr suiker
200 ml water
2 tl. oranjebloesemwater
Bereiding :
Verwarm de oven op 170-180° en beboter en bebloem de bakvorm.
Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom.
In een andere kom : mix de yoghurt, suiker, eieren, citroenzeste en de vanille voor 1 minuut. Voeg de bloem/bakpoeder/zout toe, mix het geheel. Voeg de zonnebloemolie beetje bij beetje toe terwijl je mixt. Meng goed tot een homogeen beslag.
Giet het beslag in de bakvorm tot ¾ hoogte. Bak in de voorverwarmde oven en controleer de gaartijd met een mes.
Doe de suiker, het citroensap en water in een kleine kookpot en breng aan de kook op hoog vuur. Verminder het vuur en laat even koken tot je een mooie siroop bekomt. Haal de kookpot van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe. Laat even afkoelen.
Eenmaal de cake gebakken is, haal die uit de oven en laat 5-10 minuten afkoelen.
Prik de cake met een mes en giet de siroop erover met een lepel. Doe dit 2-3 keer zodat de cake de siroop goed kan absorberen. Laat de cake een ganse nacht afgedekt rusten.
De volgende dag, bestrooi de cake met gemalen pistache of kokosnoot vooraleer hem te snijden.
Smakelijk !
Bron : boek ‘Palestine on a plate ‘ van Joudie Kalla