Kaneelkoekjes
Ingrediënten :
250 gr roomboter
150 g bloemsuiker
1 ei + 1 eigeel
80 gr maïzena
400 gr bloem
1 tl. kaneel
een snufje zout
Voor de versiering :
pure chocolade
flinterdunne flensjes (crêpe dentelle) in stukken of grof gemalen amandelen
eetbare glitterpoeder ‘goud’
Bereiding :
Doe de boter, bloemsuiker, kaneel en zout in de keukenrobot met de K-klopper en meng tot je een mooi glad mengsel bekomt. Voeg de eieren één na één toe alsook de gezeefde maïzena tot je een luchtig mengsel bekomt. Voeg de gezeefde bloem in één keer toe zonder het deeg teveel te kneden. Het deeg moet soepel zijn.
Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in vershoudfolie en plaats het voor enkele uren (of ganse nacht) in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tussen 2 bladen bakpapier op 3 mm dikte. Zo vermijd je om nog extra bloem toe te voegen van het werkblad.
Steek de vormpjes uit (tajine, hand van Fatima, theepot…) en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats de koekjes nog 10 min in de koelkast zodat de koekjes hun vorm behouden bij het afbakken.
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 160° gedurende zo’n 15-18 min. De koekjes moeten goudbruin zijn aan de onderkant. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Terwijl de koekjes bakken kunnen we de chocoladeversieringen klaarmaken.
Smelt wat pure chocolade au bain-marie et vul de plastic chocolademolds met een koffielepeltje of plastic spuitzakje. Je kan de grotere chocoladeversieringen vullen met wat crêpe dentelle of amandelen. Plaats de chocolademolds in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden. Haal de chocoladeversieringen voorzichtig uit de molds en versier met wat glanspoeder.
Eenmaal de koekjes afgekoeld zijn, doe wat chocolade in het midden van het koekje en plaats een chocoladeversiering erop.
Bewaar de koekjes in een koekjestrommel of een plastic doos.
Smakelijk !