750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Mijn Algerijnse keuken
1 mai 2020

Basboussa

basboussa 1

basboussa

Ingrediënten :

1 glas = 200 ml

5 eieren (klein kaliber)

3 glazen fijn griesmeel

1 glas suiker

1 glas zonnebloemolie

1 glas melk

2 zakjes bakpoeder (20 gr in totaal)

1 zakje vanillesuiker

zestes van een sinaasappel

Siroop :

2 glazen suiker

1 liter water

een halve sinaasappel

Voor de afwerking :

geraspte kokos, pistaches, geconfijte kersen, amandelschilfers...

 basboussa images d'orient

basboussa 2 

Bereiding :

In een grote kom, mix de eieren op hoge snelheid gedurende 8 min. Voeg de suiker, vanillesuiker, zestes, melk en zonnebloemolie toe en mix goed tussen iedere toevoeging.

In een aparte kom, meng het griesmeel en bakpoeder en voeg dit toe aan het beslag. Mix tot je een luchtig en homogeen mengsel bekomt.

Beboter een ronde bakvorm van 30 cm of individuele bakvormpjes en giet het deeg tot ¾ hoogte. Bestrooi eventueel met amandelschilfers ; indien u geraspte kokos verkiest bestrooien we na het bakken. Bak in een voorverwarmde oven op 160° gedurende 40 min (minder voor de individuele bakvormpjes). Controleer de gaartijd met een tandenstoker.

 DSC02026

Maak ondertussen de siroop.

Doe de suiker in een kleine kookpot en laat de suiker wat smelten en goudbruin worden op middelhoog/hoog vuur. De suiker mag zeker niet volledig smelten, anders bekom je een caramel.

 DSC02029

Giet het water op de suiker (suiker wordt hard, maar zal smelten wanneer het water warm wordt) en voeg de halve sinaasappel in schijfjes toe.

DSC02030 

Laat een 30 min op het vuur om een mooie siroop te bekomen. Laat even afkoelen.

Eenmaal de basboussa gebakken is, laat die afkoelen vooraleer de warme siroop erover te gieten. Giet de siroop in 3-4 keer, met iedere keer 10 min pauze zodat de cake de siroop kan opnemen.

 DSC02035

Bestrooi met geraspte kokos en laat de ganse nacht rusten.

DSC02036 

De volgende dag de cake met een scherp mes in ruitjes snijden of met een ronde uitsteekvorm van 6-7 cm diameter cirkels uitsnijden. 

DSC02037 

basboussa mijn algerijnse keuken

U kan ook individuele basboussa maken in kleine bakvormpjes :

 basboussa silsal design

Smakelijk !

Publicité
Publicité
Commentaires
Mijn Algerijnse keuken
Publicité
Archives
Publicité