Basboussa
Ingrediënten :
1 glas = 200 ml
5 eieren (klein kaliber)
3 glazen fijn griesmeel
1 glas suiker
1 glas zonnebloemolie
1 glas melk
2 zakjes bakpoeder (20 gr in totaal)
1 zakje vanillesuiker
zestes van een sinaasappel
Siroop :
2 glazen suiker
1 liter water
een halve sinaasappel
Voor de afwerking :
geraspte kokos, pistaches, geconfijte kersen, amandelschilfers...
Bereiding :
In een grote kom, mix de eieren op hoge snelheid gedurende 8 min. Voeg de suiker, vanillesuiker, zestes, melk en zonnebloemolie toe en mix goed tussen iedere toevoeging.
In een aparte kom, meng het griesmeel en bakpoeder en voeg dit toe aan het beslag. Mix tot je een luchtig en homogeen mengsel bekomt.
Beboter een ronde bakvorm van 30 cm of individuele bakvormpjes en giet het deeg tot ¾ hoogte. Bestrooi eventueel met amandelschilfers ; indien u geraspte kokos verkiest bestrooien we na het bakken. Bak in een voorverwarmde oven op 160° gedurende 40 min (minder voor de individuele bakvormpjes). Controleer de gaartijd met een tandenstoker.
Maak ondertussen de siroop.
Doe de suiker in een kleine kookpot en laat de suiker wat smelten en goudbruin worden op middelhoog/hoog vuur. De suiker mag zeker niet volledig smelten, anders bekom je een caramel.
Giet het water op de suiker (suiker wordt hard, maar zal smelten wanneer het water warm wordt) en voeg de halve sinaasappel in schijfjes toe.
Laat een 30 min op het vuur om een mooie siroop te bekomen. Laat even afkoelen.
Eenmaal de basboussa gebakken is, laat die afkoelen vooraleer de warme siroop erover te gieten. Giet de siroop in 3-4 keer, met iedere keer 10 min pauze zodat de cake de siroop kan opnemen.
Bestrooi met geraspte kokos en laat de ganse nacht rusten.
De volgende dag de cake met een scherp mes in ruitjes snijden of met een ronde uitsteekvorm van 6-7 cm diameter cirkels uitsnijden.
U kan ook individuele basboussa maken in kleine bakvormpjes :
Smakelijk !