Kokosbloempjes
Ingrediënten :
300 gr bloem
125 gr zachte boter
80 gr poedersuiker
100 gr geraspte kokos gemixt met 20 gr poedersuiker
1 ei
1/2 koffielepel bakpoeder
1 koffielepel vanille van Algerije
1 snuifje zout
4 soeplepels olie
zeste van een citroen
Voor de afwerking :
geraspte kokos
confituur (abrikozen of rode vruchten)
gekleurde geraspte kokos (*)
Bereiding :
* Voor de gekleurde kokos : doe 2 soeplepels kokos in een diepvrieszakje, voeg wat poederkleurstof en enkele druppels oranjebloesemwater toe. Wrijf goed tot de kokos mooi gekleurd is. Giet in een potje en laat een paar uur drogen.
Meng de volgende ingrediënten met de hand totdat je een mooi deeg bekomt : boter in stukjes, poedersuiker, ei, mengsel kokos/poedersuiker, vanille, zout, bakpoeder, olie en zeste van citroen.
Rol het deeg in vershoudfolie en plaats 15 minuten in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit op 5 mm dikte.
Steek bloemvormen uit (in de helft van de bloemen nog een kleinere bloem uitsteken in het midden om een gaatje te vormen).
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 150-160° gedurende 15-20 minuten.
De koekjes mogen niet bruin worden. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
Warm de confituur in een pannetje op laag vuur om het wat vloeibaarder te maken.
Bestrijk de koekjes met een gat in het midden met wat confituur, dompel die in de witte kokos.
Doe wat confituur op de volle koekjes en plaats de koekjes met kokos erop.
Versier de bloemblaadjes van de koekjes met de gekleurde kokos.
Doe nog wat confituur in het gat van het bovenste koekje met een koffielepeltje.
Laat de koekjes gedurende een paar uur rusten.
Smakelijk !