Marmercake met hazelnoot
Ingrediënten (voor een cakevorm van 30 cm) :
250 gr margarine
350 gr bloemsuiker
6 eieren (300 gr)
400 gr bloem
1 zakje bakpoeder (10 gr)
1 tl. Vanille van Algerije (of zakje vanillesuiker)
1 snufje zout
100 gr melk
100 gr hazelnotenpoeder
30 gr cacao (type Van Houten)
Voor de afwerking :
300 gr zwarte chocolade
80 gr zonnebloemolie
80 gr gegrilde en fijngehakte hazelnoten (of brésilienne)
Bereiding :
Verwarm de oven op 160° en bekleed de cakevorm met bakpapier of beboter en bebloem de cakevorm.
Mix de margarine en bloemsuiker tot een crème. Voeg de eieren één na één en mix tot een luchtig beslag. Voeg de gezeefde bloem, bakpoeder en zout toe. Mix goed.
Meng het hazelnootpoeder, de cacao en melk in een kommetje. Voeg 1/3 van het beslag toe en meng tot een homogeen beslag.
Voeg de vanille toe aan de resterende 2/3 van het beslag.
Neem 2 spuitzakken en vul ze met de 2 bereidingen.
Start met het bedekken van de bodem en zijkanten met het vanillebeslag en wissel dan af tussen cacao- en vanillebeslag om een marmereffect te creëren. Trek een lijn op de bovenkant van de cake met een mes, dit zal helpen tijdens het bakken.
Bak gedurende 45 min-1 heure en controleer de gaartijd met een prikker.
Laat de cake volledig afkoelen vooraleer de glaçage te maken.
Voor de glaçage : smelt de chocolade au bain-marie, voeg de zonnebloemolie en fijngehakte hazelnoten toe. Meng goed en laat enkele minuten afkoelen.
Giet de glaçage over de bovenkant van de cake en behelp u met een lepel voor de zijkanten.
Plaats de cake in de koelkast zodat de glaçage kan uitharden.
Neem de cake uit de koelkast en laat hem even op kamertemperatuur komen vooraleer sneetjes te snijden (de glaçage zal breken indien de cake nog te koud is).
Ideaal voor bij de koffie ! Smakelijk